ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ / ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ
Print this page

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Το Ψωμί από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν το βασικό είδος διατροφής. Σήμερα εξακολουθεί να είναι όχι μόνο το πιο βασικό αλλά και το πιο εύγεστο τρόφιμο. Μια μεγάλη ποικιλία ψωμιών είναι στην διάθεση των καταναλωτών καθημερινά.

Στο Μαρί όμως υπάρχει το παραδοσιακό ψωμί που κατασκευάζεται με τον παλιό πατροπαράδοτο τρόπο. Είναι το γνωστό χωριάτικο ψωμί. Ο τρόπος κατασκευής του γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως τον έκαναν οι πρόγονοι μας σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Μια γυναίκα από την Μηλιά Αμμοχώστου, η κ. Χριστίνα Χατζούλλα, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κατασκευάζει το χωριάτικο ψωμί με τον ίδιο τρόπο που το κατασκεύαζε ο πατέρας της, ο παππούς της και ο προπάππος της.

Τρόπος κατασκευής.

Η κατασκευή του ψωμιού γίνεται με προζύμι. Η κατασκευή του προζυμιού γίνεται με τον Αγιασμό του Τιμίου Σταυρού που γίνεται στις 14 Σεπτεμβρίου. Με το Αγίασμα αυτό και λίγο αλεύρι γίνεται μέρος του προζυμιού. Μένει 3 μέρες σκεπασμένο για να γίνει η πρώτη ζύμωση. Ακολούθως προσθέτετε ακόμη λίγος Αγιασμός και λίγο αλεύρι ζυμώνονται όλα μαζί και μετά από 3 μέρες γίνεται η ίδια διαδικασία. Έτσι μετά από εννιά μέρες έχουμε έτοιμο το προζύμι. Το προζύμι αυτό ανανεώνεται και διατηρείται ολόχρονα.

Από το βράδυ το προζύμι είναι έτοιμο. Πρέπει το προζύμι να διαλυθεί με λίγο χλιαρό νερό. Έπειτα ανακατεύουμε το προζύμι με χωριάτικο αλεύρι, φαρίνα, νερό και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνει η ζύμη κατάλληλη. Ακολούθως γίνεται το κόψιμο του σε τεμάχια περίπου ενός κιλού βάρος, αλευρώνεται (δκιάρτισμα) και μετά τοποθετούνται στο κουποσάνιδο (ειδικό πατροπαράδοτο ξύλινο εργαλείο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του ψωμιού) που είναι ήδη σκεπασμένο με ύφασμα. Σε κάθε κούπα του κουποσάνιδου υπάρχει αλεύρι με σπόρους μαυρόκοκκου (αρωματικοί σπόροι). Σκεπάζονται με κουβέρτα για τρεις περίπου ώρες. Ο παραδοσιακός φούρνος είναι ήδη έτοιμος στην απαιτούμενη θερμοκρασία και ακολούθως τα ψωμιά με την βοήθεια του φουρνόφτιου (μακρύ ξύλινο εργαλείο που με αυτό βάζουν τα ψωμιά στο φούρνο) αφού προηγουμένως τα ψωμιά έχουν χαραχθεί με λεπίδα μπαίνουν στο φούρνο για ψήσιμο που διαρκεί μια ώρα. Στην συνέχεια τα ψωμιά πάλι με την βοήθεια του φουρνόφτιου βγαίνουν από τον φούρνο και είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Με τον ίδιο τρόπο γίνονται εκτός από το κανονικό ψωμί, το μαύρο ψωμί, το ψωμί ολικής αλέσεως, παξιμάδια, γλισταρκές, άρτοι, παννυχίδες για γιορτές και μνημόσυνα στην εκκλησία.

 
 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΡΙ
7736, Μαρί
Τηλ. 24333030
Φαξ. 24333315
Ε-Mail: info@mari.org.cy
Designed & Developed by NETinfo Plc