ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΞΕΝΑΓΗΣΗ
Print this page

ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Ξενάγηση στο Μαρί

Στα νοτιοδυτικά της επαρχίας Λάρνακας, μόλις 39 χιλιόμετρα από την πόλη της, ξεπροβάλλει το Μαρί. Είναι το τελευταίο χωριό της επαρχίας Λάρνακας και αποτελεί το φυσικό σύνορο της επαρχίας Λάρνακας με τη Λεμεσό. Μ’ άλλα λόγια βρίσκεται νοτιανατολικά της Καλαβασού και νότια του Ζυγιού.

Αρχίζοντας κανείς την περιδιάβαση του στην κοινότητα, θα συναντήσει αρκετά αναπαλαιωμένα σπίτια καθώς και το τουρκοκυπριακό κοιμητήριο. Στην συνέχεια, υψώνεται το παλιό δημοτικό σχολείο της κοινότητας, το οποίο θα μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, αγροτικό μουσείο και εργαστήρι αγροτικής τέχνης.

Στη συνέχεια, συναντά κανείς το Τζαμί, το οποίο εγκαταλείφθηκε το 1974, όταν οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της κοινότητας μεταφέρθηκαν στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Ιδιαίτερα επιβλητικό είναι το Παλιό Αρχοντικό με τα μεγάλα παράθυρα και  το μικρό μπαλκόνι, το οποίο διατηρεί το παραδοσιακό ύφος. Σ’ αυτό, σήμερα, παρασκευάζονται παραδοσιακά ψωμιά.

Ακολούθως, βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο θεωρείται ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Ανάγεται στα μεσαιωνικά χρόνια και γι’ αυτό  και Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση του.

Αμέσως μετά, ο επισκέπτης θα οδηγηθεί στον πυρήνα της κοινότητας. Εκεί θα συναντήσει το Κοινοτικό Συμβούλιο και έναντι της ένα μικρό μπακάλικο.

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί την πλατεία με το Κοινοτικό Πάρκο. Στο κέντρο του Κοινοτικού Πάρκου, ορθώνεται το μνημείο που ανεγέρθηκε προς τιμή του αγνοουμένου Ανδρέα Αλεξάνδρου. Πλησίον του Μνημείου βρίσκεται μια εκ των εκκλησιών της κοινότητας, οικοδόμημα του 20ου αιώνα, η οποία  είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα και τον Άγιο Σπυρίδωνα.

Στα βορειοανατολικά της κοινότητας συναντάται το ξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Το μικρό αυτό λιθόκτιστο ξωκλήσι βρίσκεται σ’ ένα μικρό ύψωμα με θέα την παραλία. Στην ίδια περιοχή, δηλαδή στο βορειοανατολικό άκρο της κοινότητας, βρίσκεται η κτηνοτροφική περιοχή. 

Άλλα αξιοθέατα της κοινότητας είναι το Χάνι του Χατζηλοΐζου, καθώς και το παλιό γεφύρι, που βρίσκεται δίπλα του. Αμφότερα θα αναπαλαιωθούν με έξοδα του κοινοτικού συμβουλίου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Στην κοινότητα λειτουργούν δυο λιμάνια, ένα εμπορικό και ένα ψαρολίμανο. Το τελευταίο, χωρίς αμφιβολία, προσδίδει στην κοινότητα «ξεχωριστό χρώμα». Θα λέγε κανείς πως η ομορφότερη στιγμή της ημέρας είναι όταν τα ψαροκάικα μπαρκάρουν στο γραφικό λιμανάκι.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως καθ’ όλη την περιδιάβαση στην κοινότητα, παρατηρεί κανείς μια εναλλαγή καλλιεργήσιμης γης με εκτάσεις άγριας βλάστησης.

Πηγή:

Κοινοτικό Συμβούλιο

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΡΙ
7736, Μαρί
Τηλ. 24333030
Φαξ. 24333315
Ε-Mail: info@mari.org.cy
Designed & Developed by NETinfo Plc