ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΙΣΤΟΡΙΑ
Print this page

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το χωριό Μαρί βρίσκεται 39 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας. Είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 80 μέτρων. Στα ανατολικά του οικισμού ρέει ο Βασιλικός ποταμός.

Το χωριό υπήρχε με αυτή την ονομασία από τα Μεσαιωνικά χρόνια. Βρίσκεται σημειωμένος σε παλαιούς χάρτες με το όνομα Marin. Ο Ντε Μας Λατρί το αναφέρει σαν φέουδο που παραχωρήθηκε από τον βασιλιά σε ευγενείς.

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Μια εκδοχή αναφέρει ότι ήταν το αρχαίο χωριό Μάριον. Αυτό απορρίπτεται για τον λόγο ότι το χωριό Μάριον είναι στη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς. Στη περιοχή του Μαρί στη τοποθεσία Μεσοβούνι υπήρχε αρχαίος οικισμός της εποχής του σιδήρου. Το 1881 βρέθηκε στη περιοχή μια νεκρόπολη της οποίας τα ευρήματα στάλθηκαν στο Βρεττανικό Μουσείο. Το 1893 ανακαλύπτεται και άλλη νεκρόπολη της εποχής του χαλκού.
Κοντά στο χωριό είναι ο νεολιθικός συνοικισμός της Τέντας, ενώ στη περιοχή υπάρχουν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι.(Καλαβασός, Χοιροκοιτία, Μαρώνι).
Εκτός από τους προϊστορικούς οικισμούς βρέθηκαν στη περιοχή και ίχνη πόλεως των Ιστορικών χρόνων, ενώ το 1979 βρέθηκε στο χωριό και τάφος των Κυπρο-Αρχαϊκών χρόνων. Συνεπώς η περιοχή κατοικείτο και κατά τα Προϊστορικά και Ιστορικά χρόνια.
Μια άλλη εκδοχή για την ονομασία του χωριού αναφέρει ότι το πήρε από την Αγία Μαρίνα. Πράγματι η παλιά εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα.
Μια Τρίτη άποψη θεωρεί ότι το χωριό πήρε την ονομασία του από κάποιον Μαρίνι στα χρόνια της Φραγκοκρατίας.
Η πιο σωστή άποψη θεωρεί ότι το χωριό κατοικοίτο πριν τη περίοδο της Φραγκοκρατίας και κατά την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ονομαζόταν Αγία Μαρίνα. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας μετετράπη από τους Φράγκους σε Marin, και αργότερα μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα Μαρί.
Οι τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού το ονόμαζαν Tatli Su που σημαίνει γλυκό νερό. Μετά τη τουρκική κατάκτηση της Κύπρου το χωριό εκτουρκίστηκε. Μέχρι τον 19ον αιώνα παρέμεινε τουρκικό και αργότερα λόγω των μεταλλείων της περιοχής, που πρόσφεραν απασχόληση, κατοικήθηκε και από Έλληνες και έγινε μεικτό.

Σύμφωνα με το Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά στη περιοχή του χωριού αποβιβάσθηκε στη Κύπρο η Αγία Ελένη. Από αυτό το γεγονός ονομάστηκε και ο ποταμός της περιοχής Βασιλοπόταμος.

Το χωριό γνώρισε συνεχής μεταβολές του πληθυσμού του. Το 1881 οι κάτοικοι του χωριού ήταν 248, που αυξήθηκαν στους 270 το 1891 και στους 298 το 1901. Το 1911 οι κάτοικοι αυξήθηκαν στους 367 και το 1921 στους 436. Νέα αύξηση είχαμε και το 1931 με τους κατοίκους να ανέρχονται στους 444. Το 1946 ο πληθυσμός αυξήθηκε στους 580 (542 τουρκοκύπριοι και 38 ελληνοκύπριοι). Το 1960 οι κάτοικοι ανήλθαν στους 923. Το 1973 στο χωριό κατοικούσαν 964 τουρκοκύπριοι. Μετά τη τουρκική εισβολή του 1974 στη Κύπρο, οι τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού εξαναγκάσθηκαν από την ηγεσία τους να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να μεταφερθούν, μαζί με όλους τους άλλους τουρκοκύπριους των ελεύθερων περιοχών, για εγκατάσταση στις κατεχόμενες περιοχές. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο Μαρί ελληνοκύπριοι πρόσφυγες από το βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Οι περιοχές αυτές είναι: Καλογραία Κερύνειας, Άγιος Επίκτητος, Κλεπίνη, Κουτσοβέντη, Καλοψίδα, Πηγή, Έξω Μετόχη, Γαλήνη, Κοντέα, Αγία Τριάδα, Αμμόχωστος, Αργάκι, Περιστερώνα Αμμοχώστου, Αγκαστίνα, Πραστειό Αμμοχώστου, Γύψου, Ακανθού, Καπούτι, Λύση, Μηλιά, Δαυλός, Μακράσυκα, Στύλλους, Ζώδια και Αχερίτου. Το 1976 οι κάτοικοι της κοινότητας αριθμούσαν τους 651 για να μειωθούν το 1982 στους 478. Στην απογραφή τους 2001 οι κάτοικοι ανέρχονται στους 175.

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΡΙ
7736, Μαρί
Τηλ. 24333030
Φαξ. 24333315
Ε-Mail: info@mari.org.cy
Designed & Developed by NETinfo Plc