ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ / ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Print this page

ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

  Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις ασχολίες των κατοίκων κατέχει η ελαιοκαλλιέργεια. Αυτό άλλωστε μαρτυριέται και από τις καλλιεργημένες εκτάσεις με ελαιόδεντρα που απλώνονται στο χωριό. Τα βασικότερα στάδια ελαιοκαλλιέργειας θεωρούνται η φροντίδα του εδάφους και η συλλογή των καρπών.Καταρχήν, οι  καλλιεργητές  μεριμνούν για το έδαφος. Σαφέστερα, προσπαθούν να το απαλλάξουν από τα ζιζάνια αλλά και να το εμπλουτίσουν με θρεπτικά συστατικά.

Την αρχή της άνοιξης ή κατά την περίοδο της συγκομιδής, είναι απαραίτητο το κλάδεμα των ελιών, με σκοπό αφενός τη διατήρηση και αφετέρου την αύξηση της παραγωγικότητας.

Οι κάτοικοι στο Μαρί επιδιώκουν την σωστή άρδευση των ελαιόδεντρων, εφόσον αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την παραγωγικότητα τους. Το κοινοτικό συμβούλιο συνέβαλε στην καρποφορία των ελαιώνων, με την επίλυση του προβλήματος άρδευσης που μάστιζε την κοινότητα. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το συμβούλιο Αποχετεύσεως Λεμεσού εξασφάλισε την παροχή νερού στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Πρέπει να  αναφερθεί πως οι καλλιεργητές, αποφεύγουν το συχνό πότισμα των ελαιώνων, με μόνη εξαίρεση τους ανοιξιάτικους μήνες που το πότισμα αυξάνει την καρποφορία.

Κατά τα τέλη Οκτώβριου ως τα τέλη Φεβρουάριου,  πραγματοποιείται η συγκομιδή ή αλλιώς το «λούβιμα» των ελιών. Το «λούβισμα» των ελιών γίνεται με το ραβδισμό, γνωστό ως «βάκλισμα» των ελαιόδεντρων. Σαφέστερα, οι χωρικοί μ’ ένα ξύλινο ραβδί, τη «βάκλα», χτυπούν το δέντρο πετυχαίνοντας την πτώση των καρπών του στο έδαφος.

Είναι ενδιαφέρον πως οι χωρικοί χρησιμοποιούν ως μέθοδο  πολλαπλασιασμού των ελαιόδεντρων τον εμβολιασμό, δηλαδή την προσαρμογή ενός άγριου κλαδιού ελιάς μ’ άλλη ποικιλία του ιδίου δέντρου. Η προαναφερόμενη μέθοδος πολλαπλασιασμού διαδίδεται από γενιά σε γενιά .  Όμως, τα ελαιόδεντρα δεν καρποφορούν άμεσα, ειδικότερα  το ελαιόδεντρο παράγει καρπούς τρία χρόνια μετά τη φύτευση του.

Στο Μαρί, ευδοκιμεί η ελαιοκαλλιέργεια εξαιτίας της γνώσης και της  αδιάκοπης φροντίδας των κατοίκων. Ταυτόχρονα, ευνοϊκοί παράγοντες ευδοκίμησης θεωρούνται οι κλιματολογικές συνθήκες καθώς και η μορφολογία του εδάφους.

 
Πηγές:
Ιωνάς Ιωάννης, Παραδοσιακά Επαγγέλματα της Κύπρου, Λευκωσία, 2001
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ.5

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΡΙ
7736, Μαρί
Τηλ. 24333030
Φαξ. 24333315
Ε-Mail: info@mari.org.cy
Designed & Developed by NETinfo Plc